lauantai 13. helmikuuta 2016

Flyboard, flyboarding, hydroflight sports, water jet boarding, vai suihkulautailu? Termejä ja tietoa lajista löydät tästä.

SUIHKULAUTAILUN HISTORIAA 


Suihkulautailu on vesijetin tuottamaa voimaa ja vesivirtaa hyödyntävä urheilulaji. Ensimmäisen kaupalliseen tuotantoon tarkoitetun suihkulaudan (Flyboard®) kehitti ranskalainen Franky Zapata vuonna 2011, ja se tuli markkinoille kaudella 2012. Laitteen suosio oli heti ensimmäisenä vuonnaan MM-kisojen arvoinen paikka.

Ensimmäisessä Flyboard -versiossa oli myös ns. käsisuihkut, jotka päästivät ulos noin 10% vesivirrasta:

Zapata Racing julkaisi ensimmäisen promovideonsa YouTube-kanavallaan 3.12.2011. Video sai 2,5 miljoonaa katselua kahdessa viikossa, ja maailmanlaajuinen sensaatio oli valmis. 

Suomessa laji alkoi vakiintua kesällä 2013. Lajista puhuttiin pääsääntöisesti flyboardingina monen vuoden ajan, mutta uusien laitevalmistajien markkinoilletulo ja ulkomailla vakiintuneet koko urheilulajia kuvaavat sanat hydroflight  & jetboarding avasivat paikan lajin suomenkieliselle nimelle. Silti lajin yhteydessä käytetään edelleen termiä lentää (engl. fly, mutta myös ride).

Flyboardingin MM-kilpailuja on järjestetty vuosittain, mutta jetboarding -nimellä (suom. siis suihkulautailu) ei vielä vuoden 2017 alkuun mennessä ole arvokisatasolla kilpailtu. Vuoden 2016 puolella on järjestetty jo muutamia valmistajavapaita tapahtumia (Session One, Hydro-Fest) ja MM-kisatkin olivat onnistua. Suihkulautailun lisäksi kisoissa oli tarkoitus nähdä sarjat myös vesisuihku-urheilun muille laitteille (jetpack & jetbike).

SM-tasolla flyboarding-kilpailu on nähnyt päivänvalon kahdesti: kesällä 2013 ja syksyllä 2016.


VESISUIHKU-URHEILUN MUUT LAITTEET 


Jetpack- ja jetbike -laitteet sekä Hoverboard(®) -lauta hyödyntävät kaikki tismalleen samaa tekniikkaa kuin suihkulaudat, mutta veden ulos päästävä laite on eri muotoinen.

Jetpackissa istutaan kapeassa kupissa vesisuihkujen sijoittuessa kuljettajan selän puolelle. Ohjaus tapahtuu kääntelemällä vesisuihkuja niiden suuttimiin kiinnitetyillä kahvoilla.


JetLev:n jetpack oli ensimmäinen vesisuihku-urheilun laite, ja ensimmäisen laitekokonaisuuden arvioitu hinta ennen kaupallisen tuotannon alkamista oli n. 129 000 euroa - nykyisellään kokonaisuuden ilman vesivirtaa tuottavaa laitetta saa mantereesta ja valmistajasta riippuen noin 6000 eurolla.


Jetbiket ovat puolestaan kolmisuuttimisia laitteita, joiden kyydissä istutaan kuten polkupyörän selässä. Yksi suuttimista osoittaa kiinteästi alas laitteen pohjasta ja kaksi edessä olevaa suutinta ovat kuljettajan suunnattavissa.

Jetbiket ovat vielä varsin harvinainen mutta vauhdilla yleistyvä näky. Jetbike -laitteiden hiljalleen muotoutuvia trikkilistoja löydät esim. H2RO Magazinen nettisivulta.


Hoverboardissa (®) vesisuihku on suunnattu laudan taakse hieman alaviistoon. Kyseisellä lautamallilla liikkuminen tapahtuu samansuuntaisesti kuin lumilautailussa.

Suihkulauta on yleisin Suomen vesillä nähtävä vesisuihku-urheilun laite, mutta jokunen jetpack ja Hoverboard (®) maasta toki löytyy. Suihkulautojen osalta Suomessa on toistaiseksi vain Zapata Racingin valmistamia Flyboard (®) -suihkulautoja - tästä syystä moni puhuu edelleen "flyboardingista" myös Suomessa.

Suihkulautoihin ja vesisuihku-urheilun muihin laitteisiin voi tutustua tarkemmin valmistajien omilla sivuilla:

SUIHKULAUDAN TOIMINTAPERIAATE


Jetti (ts. vesiskootteri) on olennainen osa lajia. Kilpatasolla hevosvoimat & vesijetin lisävarusteet ovat ratkaisevassa asemassa, mutta lajiin harrastamisen voi aloittaa pienempitehoisellakin jetillä (lautavalmistajien tarjoamat adapterit toki ratkaisevat paljon).

Jetin tuottama vesivirta ohjataan U-suuttimen kautta +/- 20 metriä pitkään letkuun. Letkun toisessa päässä olevan laudan pohjasta vesivirta ohjataan alaspäin samalla nostaen laudan päälle kiinnitetyissä wakeboard-siteissä seisova lautailija ilmaan. Lautailijan lentokorkeus riippuu vedenpaineesta, jota säädellään jetin kaasua käyttäen.

​Aloittelijat lentävät pääasiassa lennättäjän kanssa (kuva). Lennättäjä tarkkailee lautailijan liikkeitä ja säätää jetin tuottamia tehoja lautailijan taitojen ja toiveiden mukaan.

Edistyneemmät lentäjät voivat säätää jetin tuottamaa vesivirtaa kauko-ohjaimella, eli käsikaasulla. Käsikaasua käytettäessä on kuitenkin tärkeää, että harjoittelua on seuraamassa apuhenkilö mahdollisten vikatilanteiden varalta.
SUIHKULAUTAILUN KUNINGASIDEA


Lajissa on tarkoitus tehdä erilaisia trikkejä, joissa onkin jo sitten vain mielikuvitus rajana. Lajille ominaisimpia trikkejä ovat erilaiset voltit, spinnit ja lennokkaat sukellukset. Kilpatasolla lajin arvostelu perustuu pääasiassa trikeille ja niiden yhdistelmille (ts. komboille) annettuihin pisteisiin, tekniseen suorituspuhtauteen, sekä tietysti myös lentäjän energisyyteen, omaperäisyyteen ja show-elementteihin. Laji on näytösmuotona ja kilpailutapahtumana nuorekas ja viihdyttävä.

HUOM! Oppia treeniin aina lajiharjoittelun aloittamisesta triplavoltin viilaukseen löydät tämän sivuston TRIKKIKOULU-osiosta!LAUTAILIJAN VARUSTEET


- Lajia harrastaessa on aina käytettävä kelluntaliiviä. Tästä säännöstä ei poiketa. Kelluntaliivi on ehdottoman tärkeä muun muassa jettiin iskevän toimintahäiriön kohdalla: paineettomana letku tyhjenee todella nopeasti ja alkaa vetää lautailijaa mukaansa pohjaa kohti.

- Lajia harrastaessa käytetään kypärää. Tästäkään säännöstä ei ole mitään syytä poiketa. Kypärässä on lisäksi hyvä olla vesiurheiluun tarkoitetut korvasuojat, sillä varsinkin harrastuksen alkutaipaleella on sivusuuntainen kaatuminen erittäin todennäköistä.

Operaattoreilla on harrastajille tarjolla suorituksen ajaksi kelluntaliivit ja kypärä, sekä lähes poikkeuksetta myös märkäpukuja.

Suomen olosuhteissa lajin harrastus on kausiluontoista, mutta kautta voi pidentää paksuilla märkäpuvuilla ja jopa kuivapuvuillakin. Usea lajin harrastaja suosii ohutta märkäpukua myös läpi kesäkauden, sillä se suojaa ihoa veden pikku pusuilta.

Siteet, lauta ja letkupaketti ovatkin sitten omasta harrastuneisuuden tasosta kiinni. Kertakokeilija tai muutaman kerran kesässä lautaileva pärjää mainiosti operaattorin välineillä, sillä useimmat operaattorit mm. valitsevat avokärkiset, ns. monikokoiset siteet yleisölennätystä varten käytettäväksi. Siteiden kiinnittäminen lautaan on ruuvinvääntöpeliä ja näin pelkät omat siteet ovat aktiivisemmalla lentäjällä tavallaan hankalat, mikäli et omista omaa lautaa. Useimmilla Suomessa toimivilla lennättäjillä on jo kuitenkin käytössään pikalukollisia letkuja (huom,: lukot ovat merkkikohtaisia), joten pidemmälle edennyttä harrastajaa saattaa oma lauta siteineen auttaa aika paljonkin, siteiden asento ja painopiste laudalla kun ovat myös lentämiseen olennaisesti vaikuttavia seikkoja.

Mikäli omistat jetin ja lajin aktiivinen harrastaminen kiinnostaa, on koko paketin hankkiminen tietenkin kannattavaa. Jetin on syytä olla kuitenkin verrattain tehokas: toki jo esim. Sparkinkin suorituskyvyllä pääsee vedestä ylös, mutta jo pelkästään yhden voltin tekeminen alle 100 hp jetillä voi olla haastavaa. Huom: Suihkulautapaketin asennuksen yhteydessä jetin perästä puretaan pois mm. kaikki ohjaus, mutta tähän on muutamalla valmistajalla ratkaisu: ajopään kanssa suihkulautavarustellulla jetillä voi kruisailla vielä ihan normaalisti, mutta pakilisissa malleissa on ko. ominaisuus pois käytöstä niin kauan kuin suihkulauta-adapterit ovat paikallaan.
SANASTOA JA SUOMENNOKSIA 


 - lentäjä / lautailija = urheilija
 - lennättäjä / operaattori = henkilö, joka istuu jetissä ja säätää kaasua / vedenpaineen voimakkuutta
 - trikki = lautailijan suorittama liike / kombo
 - kombo = kahden tai useamman trikin yhdistelmä

- jetboarding = suihkulautailu millä tahansa suihkulaudalla
- flyboarding = suihkulautailu Flyboard® -merkkisellä laudalla
- hydroflight / hydroflight sports = vesisuihku-urheilu kaikilla vastaavaa tekniikkaa hyödyntävillä laitteilla (suihkulaudat, jetpackit ja jetbiket)LISÄTIETOA LAJISTA SAAT  MEILITSE, SEKÄ TIETYSTI MYÖS LAJIN TOIMIJOILTA.

MAHTAVIA LENTOJA!