Trikkikoulu: Perusvoltit

Tuplavoltti (Double Backflip) / Ashton Beukers

Voltit (Backflip) ovat suihkulautailun näyttävimpiä, monimuotoisimpia ja vaativimpia trikkejä. Volttitreeni aloitetaan luonnollisesti yhdestä voltista ja flippejä lisätään sitä mukaa kun taidot ja lentokorkeus riittävät. Perehdy ensin voltin vauhdinottoon ja suuntaukseen sekä tavallisen voltin perusrakenteeseen jo ihan turvallisuutesi vuoksi, mutta myös siksi että vasta puhtaasta voltista voit jatkaa tyylipuhtaisiin tupliin ja triploihin. Treenaa myös tavalliseen volttiin ja Layoutiin selkeä ero.

Suihkulautailussa volttiin ei lähdetä hyppäämällä, vaan voltti nykäistään liikkeelle ylävartalolla ja pyöräytetään ympäri vesisuihkujen avulla.

Voltissa piilee myös yksi lajin isoimmista haasteista: letkunhallinta (tästä lisää tekstin viimeisessä osiossa).

Voltti (Backflip) / Valentine Cambron aka Flyboard Valentine


VOLTIN VAUHDINOTTO JA SUUNTAUS


Tässä vaiheessa treeniäsi olet jo varmasti löytänyt itsellesi mieluisamman jetin ympärillä pyörimisen suunnan. Toki trikkien osaaminen "molempikätisesti" on valttikortti huippulautailijalle, mutta jo letkunhallinnan vuoksi kannattaa ensin opetella se kotoisampi puoli huolellisesti.

Kaikki perusvoltit aloitetaan samalla kaavalla:

 • voltin vauhdinottoon lähdetään jetin takaosan tuntumasta 
 • aavistuksen verran jetistä poispäin suuntaava viistottainen nousu riittävään korkeuteen 
 • letku jätetään lautailijan ja jetin väliin pyöräyttämällä voltti ulomman jalan päällä
  → toisin sanoen: jos pyörit myötäpäivään, jää letku ja jetti oikealle puolellesi, ja jos taas pyörit vastapäivään, jää letku ja jetti vasemmalle puolellesi VOLTIN PERUSRAKENNE


Tavallinen voltti pyöräytetään tiiviillä kerällä ja voltissa on kolme eri vaihetta: kyykky, kerä ja suoristus. Koko tämä kolmiosainen sarja hioutuu harjoittelun myötä saumattomaksi liikkeeksi, eikä osioita välttämättä edes ehdi huomata reaaliaikaisessa voltissa.

 1. KYYKKY
  Laske takapuoli kohti ulomman jalan kantapäätä ja anna nilkan ojentua.
 2. "KERÄ"
 3. Nykäise ylävartalolla taaksepäin niin että ylävartalon ja reiden linja suoristuu ja saavutat pystysuoran asennon.
 4. SUORISTUS
 5. Lähde suoristamaan jalkoja takaisin allesi heti kerän jälkeen. 


Voltin voi pyöräyttää myös ilman ensimmäistä kyykkyvaihetta taittamalla ylävartalo suoraan kohdan kaksi mukaisesti. Siten tehtynä volttiin voi kuitenkin olla haasteellista saada tarpeeksi vauhtia - tämä on olennaista useampien volttien sarjoja tehtäessä.
TUPLAT, TRIPLAT JA NELOISVOLTIT


Tupla-, tripla- ja neloisvoltit vaativat jo huolellisuutta ja voltin hallintaa vaikka unissaan. Useamman flipin voltit vaativat myös rohkeutta, sillä mitä useamman voltin sarjan aiot puhtaasti tehdä, sitä korkeammalta liikesarjaan täytyy lähteä.

Triplavoltti (Triple Backflip) / Hunter Verlander

Useamman voltin sarjaksi lasketaan volttinippu, jossa volttien välissä ei ole taukoa. Mikäli lautailija suoristaa kroppansa volttien välissä ja tauko kestää sekunnin tai pidempään, on kyseessä silloin Back to Back, eikä tuplavoltti.


BACKFLIP LAYOUT


Backflip layout eroaa tavallisesta voltista lähtö- ja pyörimisasennon puolesta: layoutiin lähdetään pää edellä taivuttamalla selkä kaarelle. Tämä trikki vaatii enemmän korkeutta kuin tavallinen voltti.

Layout (Backflip Layout) / Damone Rippy

Jalkoja lähdetään tuomaan yli ja takaisin alle heti kun ylävartalo on saavuttanut pystysuoran asennon. Layoutin jälkeen on syytä kiinnittää huomiota letkun käyttäytymiseen: tämä voltti toistuu letkussa tavallista volttia suurempana lenkkinä.

Layouteja näkee harvemmin tehtävän tuplana, mutta nopeimmat pyöräyttävät layoutin perään tavallisen voltin, tai jopa kaksi. Layoutista on mahdollista jatkaa neulansilmään, koska layoutista jää letkuun suurempi lenkki joka on myös turvallisempi alittaa.
LETKUNHALLINTA 


Volteissa piilee yksi suihkulautailun kimuranteimmista kohdista: letkunhallinta. Voltti toistuu letkussa, eikä liian viistottaisen voltin jättämä lenkki oikene tarpeeksi nopeasti edes täyskaasulla. Lenkki matkustaa jettiä kohti kaapaten siitä kiinni, vie peilit mennessään ja huonoimmassa tapauksessa myös kaataa koko jetin. Voltista alas tultaessa on siis tärkeää seurata letkun käyttäytymistä.

​Letkunhallinta on tärkeää ensisijaisesti oman turvallisuutesi vuoksi, mutta kyllä se jettikin tykkää olla ihan oikein päin vaan. Joissain kilpailuissa jetin kaataminen diskaa kilpailijan.

​Joillain valmistajilla on saatavilla letkun kierteen oikenemista nopeuttava leikari, joka sallii letkun vapaan pyörimisen myös jetin päädyssä. Kierteen nopea oikeneminen estää myös letkun paineet kadottavan taittumisen.
TRIKKIKOULUN MUUT OSIOT: