perjantai 16. syyskuuta 2016

Hydrofight Sports (Ei, otsikossa ei ole typoa)

UUTISET

Miksi lajin kaksi isoa tapahtumaa järjestetään yhtä aikaa ja samassa osavaltiossa (Florida, USA)? Miksi osa merkkikohtaisissa kilpailuissa menestyneistä eivät osallistu saman merkin kilpailuun tänä vuonna?

Suihkulautailu.fi kirjoittaa tekstejään journalistisella kynällä,
aivan kuten H2RO Magazinekin.
Huikean kisaviikonlopun alla on paikallaan tehdä syvällisempi vilkaisu lajimaailmaan ja sen ympärillä pyörivään bisnekseen. Ohessa referaatti H2RO Magazinen artikkelista, joka avaa suihkulautailun ja vesisuihku-urheilun nykytilaa pinnan alta.




hydrofight
(Kuva: H2RO Magazine)


Hydroflight Sports, eli vesisuihku-urheilu ja sen kulissientakaiset ongelmat ovat alkaneet vaikuttaa urheilijoihin jo ihan julkisesti. Suurin pyörä lähti rullaamaan, kun Naplesissa valmistajavapaana järjestettäväksi tarkoitettu Hydroflight World Championship muuttui Zapata Racingin valmistaman Flyboard® -laudan merkkimestaruuskilpailuksi.


Patentit

Vesisuihku-urheilun ja suihkulautailun taustalla hyrrää aktiivinen patenttikiistakaruselli, joka on alkanut jo vuonna 2009. Tässä muutama keskeinen, pintapuolen "virstanpylväs" tilanteen avaamiseksi.

 • Raymond Li kehitti vesisuihku-urheilun ja Jetpackin vuonna 2004 ja patentoi tuotteensa vuonna 2008 (patentit olivat alunperin Jetlevin nimellä, mutta Zapata Industries on oletettavasti hankkinut ne tänä vuonna itselleen)
 • Jetlev haastoi Flyboard® -tuotemerkin oikeuksien rikkomisesta vuonna 2012
 • Uusia laitevalmistajia alkoi syntyä ja siten asettaa "prior artin" ( = riittävä selitys, jonka avulla keksintö pystytään toistamaan, suomennoksen lähde eur-lex.europa.eu), joista näiden valmistajien mukaan löytyy jo patentit, jotka voisivat kumota nykyiset patenttivaateet.
 • Joidenkin alan tekijöiden mukaan kohtuullista lisenssisopimusta yritettiin muokata, mutta mitään sopimusta ei lopulta toteutunut
 • Jetlev lopetti laitevalmistuksen vuonna 2014 (konkurssiuhkaan vedoten)
 • Jetlev alkoi nostaa kanteita vuonna 2014 toiminimellä JLIP Inc. (Jetlev Intellectual Property) - tuolloin X-Jets, Jetovator ja useat muut omistajaoperaattorit haastettiin oikeuksien rikkomisesta
 • 17. elokuuta 2016 Zapata Industries ilmoitti JLIP:n oikeuksien hankinnasta ja aikeistaan lujittaa niitä
 • Kanteita vastaanottavat muut laitevalmistajat ovat koonneet suuria oikeudellisia varoja puolustaakseen asemiaan

Voimakkaasti patenttiportfolioonsa sijoittanut Zapata Industries on nyt hyökkäävällä puolella.

Zapatan operatiivinen johtaja ja lakiasiainjohtaja Gregg Donnenfeld kommentoi:
"Tämä kauppa vankistaa Zapatan asemaa johtavana patentinomistajana vesisuihku-urheilussa ja sen teknologiapuolella, ja Zapata tulee voimakkaasti vahvistamaan patenttisalkkujaan kaikkien näitä oikeuksia loukkaavien tuotteiden hävittämiseksi markkinoilta."

Uusi urheilulaji

Oikeustoimet lajin sisällä kulkevat rinnakkain voimakkaasti kasvavan uuden urheilulajin, vesisuihku-urheilun ja ennen kaikkea suihkulautailun kanssa.
Lajin ensimmäiset kilpailut, Flyboard® World Cup järjestettiin Dohassa, Qatarissa vuonna 2012. Zapata Racing kokosi tapahtumaan urheilijoita ympäri maailmaa kilpailemaan suihkulaudoillaan freestyle-muotoisesti ja tällä viikolla (16.-18.9.2016) se juhlii viidettä MM-tapahtumaansa.
Vuodesta 2012 kesäkuuhun 2016 suihkulautailukilpailut olivat yksinomaan Flyboard® -merkkisillä laudoilla lennettäviä ja merkkikohtaisten MM-kilpailuiden lisäksi samaisella lautamerkillä lennettiin myös Pohjois-Amerikan mestaruuskisoissa, Japan Flyboard Cup:ssa sekä Flyboard European Championship -kilpailussa. Tämä kuitenkin muuttui, kun Las Vegasissa kesäkuussa 2016 järjestetyssä Hydro Fest -tapahtumassa kilpailemaan pääsi millä tahansa lautamerkillä (aiemmin samana vuonna järjestettiin myös Session One, workshop -henkinen valmistajavapaa kutsutapahtuma). Muiden valmistajien ohella myös Zapata Racing oli Hydro Festissa mukana niin sponsorin ominaisuudessa kuin sponsoroimiensa urheilijoidenkin edustamana.
Hydro Festissa nähtiin ensimmäistä kertaa kisaluokat myös Jetpackeille ja Jetbikeille. Hydro Fest olikin ensimmäinen julkinen, todellisen läpileikkauksen vesisuihku-urheiluun tarjoava tapahtuma.

Flyboard MM | Destin Open Fly In 

AJ Handler ja Pro Watercross olivat etsineet mahdollisuuksia lisätä vesisuihku-urheilun elementtejä tapahtumiinsa. Pro Watercross on johtava vesiskoottereiden kilpasarja, joka järjestetään Yhdysvalloissa.
Alunperin Handlerin aikomus oli järjestää Naplesissa 16.-18.9. nähtävän Pro Watercross -tapahtumansa yhteydessä myös valmistajavapaat ja useamman laitemallin kattavat MM-kisat. Vesisuihku-urheilun laitevalmistajat alkoivat lähestyä Handleria tarjoten sponsoriyhteistyötä tapahtuman mahdollistamiseksi. Hieman reilu kuukausi ennen tapahtuman ajankohtaa julkaistiin tiedote, jonka mukaan Naplesissa järjestettävä kilpailu ei olisi enää avoin kaikille laitteille ja valmistajille, vaan se kulkisi nimellä 2016 Flyboard® World Cup Championship.
Toisin kuin watercross -radalla, joka on avoinna niin Sea-Doolle, Yamahalle kuin Kawasakille sekä muille tehdassponsoreille, tulee Naplesissa nähtävä suihkulautailukilpailu olemaan vain Flyboard® -merkillä käytävä ja näin ollen merkkikohtainen kilpailu.

Jotkut erittäin korkean tason urheilijat, kuten 2015 Flyboard® World Cup -voittaja Hunter Verlander saivat osallistumiskutsuja Naplesin-tapahtumaan, mutta he kieltäytyivät kutsusta. H2RO Magazine sai tiedotteen, jossa perusteltiin X-Jetpacksin ja Team Aquaflyn sekä Hunter Verlanderin, Jake Orelin ja Ben Merrellin kieltäytymispäätöstä - tässä osa tiedotteesta:

"H2RO Magazinen top-rankatut urheilijat Hunter Verlander, Ben Merrell ja Jake Orel hylkäsivät kutsun Zapata Racing (Industries) osallistua 2016 Flyboard® World Cupiin Floridassa 16.-18.9. Niin paljon kuin he odottivat pääsevänsä kilpailemaan kovan tason urheilijoita vastaan valmistajavapaassa kilpailussa, on heille mahdotonta hyväksyä vaatimusta kilpailla tapahtumassa vain Zapatan laitteilla. 
Hunter Verlander (1.), Ben Merrell (2.) ja Jake Orel (3.) ovat H2RO:n MM-top-kolme -rankattua suihkulautailijaa. He odottavat pääsevänsä kilpailemaan kaikille valmistajille avoimissa tapahtumissa, jotka kannustavat urheilijoita kilpailemaan urheilijan itsensä valitsemalla laudalla. Ben, Jake ja Hunter toivottavat muille urheilijoille onnea taisteluun korkeimmasta korokkeesta Naplesissa."

Flyboard® only -muutoksen myötä kilpailusta karsiutui pois avoin, aloitteleville urheilijoille tarkoitettu sarja (Jetpackeille ei ole vielä ilmoitettu kilpasarjaa löytyvän, ja Jetbikeja Zapata ei tällä hetkellä edes valmista). Aiemmin jotkut urheilijat, joilla oli liike- ja sponsorisuhteita muihin lautavalmistajiin päättivät silloin osallistua Flyboard® World Cup -kisoihin, mutta aktiiviset oikeustoimet muita valmistajia kohtaan on saanut nämä urheilijat tuntemaan että eivät ole enää valmiita osallistumaan muilta valmistajilta suljettuun tapahtumaan.

Destinin-tapahtuman järjestäjät ja tukijat ovat painottaneet, että "Avoin Liike" ei perustu haluun kumota patentteja, vaan haluun löytää toimiva tilanne alan sisällä, jolloin todellinen kilpailu mahdollistuu ja innovointi voi jatkua.

Joten, samana viikonloppuna (16.-18.9.) suihkulautailija sekä Jetpack ja Jetbike -urheilijat, jotka eivät kilpaile Naplesissa, kokoontuvat Destinissa urheilemaan sekä keskustelemaan tavoista vauhdittaa kehistystä jonka perusta syntyi Hydro Festissa kesäkuussa.


Kisaviikonloppuun (Floridassa 16.-18.9.2016) vaikuttava alan monimutkaisuus tiivistettynä:

 • Zapata Industries isännöi 2016 Flyboard® World Cup Championship -kisoja Floridan Naplesissa
 • Muut vesisuihku-urheilun valmistajat ja huippu-urheilijat, kuten Hunter Verlander, Ben Merrell ja Jake Orel kokoontuvat Floridan Destinissa Destin Open Fly In -eventissa
 • Zapata Industries tavoittelee aktiivisin oikeustoimin valmistajia, joiden he uskovat rikkovan patenttisalkkuaan
 • Muut kanteita vastaanottavat suihkulauta- ja vesisuihku-urheilun laitevalmistajat ovat koonneet suuria oikeudellisia varoja puolustaakseen asemiaan


Tuomioistuimet päättävät oikeudellisista tuloksista.
Yleisö päättää urheilulajin kohtalosta.

Mutta bisnes syrjään, lajin fanit haluavat enemmän urheilijoita, enemmän tuotteita ja enemmän kilpailuja, koska se on yhtä kuin enemmän jännitystä!

Pysy kanavalla…

- - - - - - - - - - - 

H2RO MAGAZINEN NETTISIVUILTA LÖYDÄT TAPAHTUMASIVUT MOLEMMILLE EVENTEILLE - SAITILLE PÄÄSET TÄSTÄ!

H2RO Magazinen kirjoittajasta:
Blaine Jeffery is the founder of H2RO Media (pronounced HERO) which operates H2RO Magazine and H2RO Wear clothing. Blaine is an online marketing and social media professional living in beautiful Victoria, British Columbia (Canada) with his wife and two sons. H2RO Magazine is the Official Magazine of Hydroflight Sports. Jetboards, Jetpacks, Jetbikes! Please support Blaine's Video Creations on Patreon.com/h2ro







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti