tiistai 1. maaliskuuta 2016

Lajikehitys ja -turvallisuus kulkevat käsi kädessä

BLOGI

Kesä on etenkin meille pohjoisen asukeille tietynlaista kahleista (lue: toppakuorrutteista) vapauttavaa aikaa ja hellepäivänä sitä kovin mieluusti kirmaisi mahdollisimman vähissä varusteissa pitkin pellonpieliä ja rantahiekkoja.


Suihkulautailu ja muut vesijetin paineentuotantoa hyödyntävät vesiurheilulajit ovat mitä mainiointa kesäpäivänviettoa, joissa pieniin kahlitseviin myönnytyksiin on kuitenkin syytä taipua.Perusvarusteet


Kelluntaliivit on suihkulautailussa ihan ehdoton varuste. Vastuullinen lennättäjä (operaattori) kuskaa ensikertalaista ja aloittelijaa vastuullisen tarkkaavaisin ottein ja laudan päällä keekoilevan toiveita kuunnellen, mutta teknisten laitteiden ollessa suorituksessa mukana täytyy varautua myös epäkuntotilainteisiin. Suihkulaudat ovat kelluvilla osilla varustettuja, joten itse lauta ei uppoa, mutta yli kuusikiloinen letku voi syvillä alueilla tyhetessään tuntua epämiellyttävältä vetäessään koko pakettia alaspäin.

Kypärän poisjättämiselle ei niin ikään ole mitään pätevää perustetta. Ei, ulkonäkö ei ole tässä kohtaa pätevä peruste, ellei sitten halua ottaa katu-uskottavuutta tuovaksi vertauskuvaksi ilman maskia pelaavan jääkiekkoilijan hymyn luonnontilassaan, vink-vink.
Netti on toki tulvillaan kuvia ja videoita kypärättömistä pro-lentäjistä, mutta varsinkin aloittelijan kohdalla kypärä on suorastaan välttämättömyys. Kypärässä on hyvä olla myös korvasuojat, sillä varsinkin lajin opetteluvaiheessa on sivusuuntainen kaatuminen vettä päin erittäin todennäköistä, ja ilman korvan asianmukaista suojausta ovat tärykalvot siinä vaiheessa suht kovalla koetuksella.

(Operaattoreilla on lähes poikkeusetta tarjolla niin kelluntaliivejä kuin kypäriäkin.)

Lajiturvallisuuden kehitys

Vasta neljä vuotta täysteholla pyörineen lajin ympärille mahtuu jo paljon kokemusta, ja iso osa innovaatioista tulee rapakon takaa sekä muualta pidempien sesonkien maanosista.
Laudan pikavapautusmekanismi on jo joihinkin lautamalleihin saatavilla, ja olisikin hienoa jos kaikki lautamerkit seuraisivat innovaatiota nopeaan tahtiin. Ensimmäinen tähän mennessä kehitelty pikavapautusmekanismi irroittaa laudan letkusta yhdellä kädenliikkeellä.

Screenshot from video by Gretchen Vance on Hydroflight Sports -Facebook group


Laudan pikavapautusta, kuten muitakaan vapautusmekanismeja ei ole tehty käytettäväksi vedenpaineen ollessa täysteholla.


Toinen nopeasti laudasta vapauttava turvamenetelmä on pikalukolliset siteet.

Tähän mennessä laudoissa on totuttu käyttämään tavallisia wakeboard-siteitä, eli monoja jotka kiinnitetään suihkulautaan ruuveilla. Monet operaattorit suosivat monoissa tarrasidontaa, joka on helpoin ja nopein aloittelijoiden kanssa lennettäessä, ja niistä pääsee myös nopeasti "ulos". Pro-lentäjät eivät tarroja kuitenkaan juurikaan suosi, koska täyskaasulla trikkejä tehtäessä tarrat aukeavat helposti, ja näin sitä useasti näkeekin umpisolmulle vedettyjä nauhamonoja.

Pikalukolliset siteet ovat kaksiosaiset: itse pikalukollinen osio kiinnitetään ruuveilla lautaan ja urheilija puolestaan kiinnitetään pikalukkositeisiin wake-kengät jalassa.

Esimerkkejä pikalukollisista siteistä - lisätietoa oheisista malleista löydät vaikkapa TÄSTÄ.


Pikalukollinen sidesysteemi on hieman monimutkaisempi vuokraustoimintaa harjoittavalle operaattorille, kun totutun avokärkisen, monikokoisemman monon tilalle tulisi hankkia useampi kenkäkoko. Ison maailman pikkulinnut kuitenkin lauloivat, että kolmella erikokoisella kenkäparilla pärjää mainiosti. Pro-lentäjät ovat puolestaan alkaneet kannattaa matalalla takaosalla varustettua pikasidettä, sillä se mahdollistaa nilkan vapaamman liikkuvuuden nopeuttaen näin backflipin pyörintää.

Laudan pikavapautusmekanismi on ehkä nopeampi irrottautumismetodi, mutta pikalukollisten monojen etu verrattuna laudan pikavapautusmekanismiin on se, että lautailija on kerralla vapaa myös jaloistaan ja kykenee siten myös uimaan tilanteesta pois vapaammin.


Turvallisin mielin kautta kohti ja mahtavaa kevään ensimmäistä päivää - ihan kohta lennetään!

Fiiliksiä Hernesaarenrannan kainalosta Helsingistä elokuulta 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti